Bijlage II - Zorgplicht afvalwater buitengebied

Inleiding

De gemeente is verantwoordelijk voor de inzameling en transport van afvalwater naar een zuiveringtechnisch werk (bijvoorbeeld een RWZI). In beginsel geldt dit ook voor percelen in het buitengebied. Echter, hier geldt een doelmatigheidscriterium.

In het buitengebied van Enschede zijn de meeste percelen in het buitengebied van Enschede aangesloten op drukriolering. Er zijn uitzonderingen voor percelen:

  • die op minder dan 40m1 van een al aanwezig riool liggen;

  • die (erg) afgezonderd liggen en aansluiting op de drukriolering zeer kostbaar zou zijn;

  • waarbij de verblijftijd van het afvalwater in de drukriolering te lang zou worden.

Voor deze percelen is in het verleden een individuele behandeling afvalwater aangelegd (IBA). Een soort minizuivering op het eigen perceel.

Daarnaast zijn er nog een beperkt aantal locaties waar een ontwikkeling gepland was (bijvoorbeeld Usseler Es) en in afwachting daarvan nog geen riolering is aangelegd. Zij hebben meestal nog de oorspronkelijke wijze van lozing van afvalwater. Indien deze percelen verder dan 40m1 van een gemeentelijk riool zijn gelegen, dan moeten zij in principe alsnog een IBA aanleggen. Anders moeten zij worden aangesloten op (druk)riolering.

Het water dat uit een IBA komt kan worden geloosd op oppervlaktewater of in de bodem. Voor lozing op oppervlaktewater is waterschap Vechtstromen het bevoegd gezag en voor lozing in de bodem is de gemeente het bevoegd gezag. Het bevoegd gezag moet periodiek controleren of een IBA goed functioneert. Indien een gebrek wordt geconstateerd is dit in strijd met het ‘Besluit lozing afvalwater huishoudens’, en moet deze situatie door de perceeleigenaar ongedaan worden gemaakt.

Handelswijze bij uit te voeren controles

Mochten we bij controles overtredingen constateren, dan schrijven we deze percelen aan. Op basis van een doelmatigheidsafweging leggen we in principe geen extra drukriolering aan en moeten bewoners de bestaande IBA’s opwaarderen, of moet alsnog een IBA worden aangelegd. De perceeleigenaar dient zelf voor aanleg, beheer en onderhoud, aanpassing en bekostiging van een IBA zorg te dragen.

Mocht blijken dat percelen onterecht nog niet op de riolering zijn aangesloten, dan moet dit alsnog gebeuren. Perceeleigenaren moeten zelf de aansluitkosten op de riolering betalen. Hiervoor moet een bedrag van € 4.250,= worden betaald (prijspeil 2022). Aanvullend dienen zij de kosten van aanleg, beheer & onderhoud van riolering op eigen terrein te betalen. Zodra zij zijn aangesloten op de riolering zijn zij verplicht om rioolheffing te betalen.

Mochten we bij onze controles percelen tegenkomen die “veel afvalwater produceren” en niet voldoen aan de eisen, dan moeten specifieke afspraken met deze perceeleigenaren worden gemaakt. In die gevallen worden specifieke afspraken gemaakt.

Aansluiting op (druk)riolering indien dit wettelijk niet verplicht is

Soms vragen perceeleigenaren in het buitengebied om aansluiting op (druk)riolering, terwijl dat in hun situatie wettelijk niet verplicht is. Hier komen we alleen onder de volgende voorwaarden aan tegemoet:

  • het mag beheerstechnisch geen problemen opleveren (er ontstaan geen onacceptabele verblijftijden in het riool, waardoor rotting plaatsvindt);

  • de aan te leggen drukriolering mag niet dichter dan 40 meter langs andere woningen komen te liggen, omdat deze anders (op termijn) ook moeten worden aangesloten op de riolering;

  • de eigenaar betaalt de volledige kosten van aansluiting op de (druk)riolering, op basis van nacalculatie. Dit vanaf de woning tot aan het bestaande gemeentelijke rioolstelsel waarop moet worden aangesloten;

  • de eigenaar koopt de beheer en onderhoudskosten voor de desbetreffende (druk)riolering af.